Søvnproblemer

En af de ting, der rammer rigtigt mange mennesker, når de begynder at have problemer med alvorlig stress, er søvnproblemer.
Jeg oplevede det selv og jeg har oplevet det med størstedelen af de alvorligt stressramte mennesker, jeg igennem tiden har været i kontakt med.

Har de haft en normal døgnrytme, så har de typisk oplevet at gå i seng sidst på aftenen med en nogenlunde ro og er faldet i søvn relativt hurtigt, for at vågne midt på natten, typisk mellem klokken 2 og 3, med et gigantisk tankemylder. Jeg oplevede det selv i sin tid og oplevede samtidig at jeg næsten var gennemblødt af sved.
Hjernen kørte for fuld tryk med tusindevis af tanker, der ikke gav mening og det fortsatte til ud på morgenen – og først der var det muligt at få ro igen.

Har du en anden døgnrytme, hvor du f.eks. har vænnet dig til at være oppe om natten, kan denne reaktion også være forskudt og komme på et andet tidspunkt af døgnet.
Der er nemlig tale om en fuldstændig normal mekanisme, som alle mennesker har og som kan gå amok, når vi rammes af alvorlig stress.

Kortisol-produktion i løbet af et døgn

Billedet ovenfor viser den helt naturlige rytme i binyrernes produktion af hormonet Kortisol i løbet af et døgn. Denne produktion sker hos alle mennesker, uanset stressniveau og hormonet hjælper hjernen med at behandle alle de tanker og indtryk, der er opsamlet i løbet af det foregående døgn, så hjernen får “ryddet op” og gjort klar til nye input i det kommende døgn. Normalvis kan vi opleve det i vores drømme, der ofte indeholder elementer af det, vi har oplevet, men ofte ikke giver mening.

Derfor er produktionen af Kortisol stigende fra først på aftenen og rammer maksimum tidligt på morgenen. Herefter daler Kortisol-niveauet i kroppen i løbet af dagen, for at stige igen næste aften.
Det er som sagt en helt normal cyklus og alle har den. “Jamen, er Kortisol ikke det vi kalder stresshormon”, tænker du måske. Jo, præcis – og man kan sige at hjernen/kroppen hver nat hæver dit stressniveau en lille smule, så hjernen får støtte og hjælp til sit arbejde, hvorefter det falder igen til normalen i løbet af morgenen/formiddagen.

Grunden til at alvorligt stressramte ofte rammes af søvnproblemer og tankemylder midt om natten er, at binyrerne stadig kører sin normale produktionsrytme af Kortisol, men producerer op til 6 gange så meget hormon som normalt.
Det gør at man ofte vågner midt på natten, når Kortisol-niveauet overstiger det normale og det tankemylder, man oplever, er hjernen der fortsætter sin normale oprydning – men i din vågne tilstand. Det er yderst ubehageligt at opleve.
Hvis du, som jeg, oplever at vågne gennemblødt af sved, så er du udsat for en anden helt naturlig reaktion. Når hjernen oplever et overnaturligt højt niveau af Kortisol, vil den forsøge at skille sig af med en del af det og det sker ved at prøve at svede det ud.

Hvad kan man så gøre ved søvnproblemerne og tankemylderet? Der findes mange råd på de sociale medier, men sandheden er, at man er nødt til at erkende at søvnproblemerne vil være der så længe dit stressniveau er så højt, som det er. Vågner du om natten, så prøv at lade være med at blive frustreret over at det er sådan, men erkend at det er en del af det at være alvorligt stressramt og at det vil ændre sig, efterhånden som stressniveauet kommer ned på normalt niveau.

Tankemylderet er der heller ikke en facit-liste for, hvordan man håndterer. Også her må man prøve sig frem og finde det, der fungerer. Det mest effektive har jeg fundet er at forsøge at “snyde” hjernen til at flytte fokus fra alle de tanker, den beskæftiger sig med, til at fokusere på en enkelt ting, der er noget der ikke er ubehageligt eller dræner energi.

For mig virkede det at stå op, sætte mig i stuen og tænde for en eller anden dum amerikansk komedieserie i TV. Handlingen var tilpas ligegyldig og jeg synes ikke (på det tidspunkt) at den var særlig morsom, men min hjerne var beskæftiget med at følge med i handlingen og så slap den alle de underlige tanker, den ellers kørte løs med. Engang imellem mistede den fokus og vendte tilbage til mylderet, men så måtte jeg “hive” den tilbage på udsendelsen i fjernsynet.

Andre metoder, man kan forsøge sig frem med er meditation, mindfulness, lydbøger og at skrive (et eller andet). Det er beskæftigelser der tvinger dig til at holde fokus på én bestemt ting – men det er ikke alt der virker for netop dig. Derfor må du prøve dig frem med forskellige aktiviteter, indtil du rammer det der virker for dig – men husk, at det samtidig ikke må være aktiviteter, der påvirker dit stressniveau negativt.
Det er f.eks. en meget dårlig ide, at sætte sig til at se en politisk diskussion eller skrive en email til din sagsbehandler, når du alligevel er oppe. Jeg behøver vel næppe at skrive, at det virker præcis modsat af det, der er meningen.

Ovenstående er den helt normale reaktion ved alvorlig stress. Der kan være rigtigt mange årsager til at man sover dårligt og oplever du du at sove dårligt over en periode, skal du altid søge læge!

Lars Lautrup-Larsen

Lukket for kommentarer.