Tag Stress Alvorligt

Velkommen til Tag Stress Alvorligt

Mit navn er Lars Lautrup-Larsen, jeg er 58 år gammel og bor i Greve, syd for København. I det daglige er jeg IT-udvikler.

I løbet af året 2010 blev jeg sygemeldt med alvorlig stress i 3 omgange. Jeg blev sygemeldt,  kom på benene igen, startede langsomt op på arbejdet og fik endnu et nedbrud – 3 gange. Først der gik det op for mig, at laver man ikke noget om, så ender man samme sted. Men – hvad skulle jeg lave om? Der var ingen hjælp at hente i lokalområdet og søgninger på nettet gav flere spørgsmål end svar, syntes jeg.

På det tidspunkt anede jeg intet om stress, eller rettere sagt, alt hvad jeg vidste om stress var vanvittigt forkert. Jeg havde jo set kollegaer blive sygemeldt i lang tid, men havde tænkt at “det jo er psykisk svage mennesker, der går ned med stress” og jeg troede også at alle får stress af deres arbejde, men det ville jo ikke ske for mig, for “jeg er jo vant til at arbejde igennem og det har aldrig været et problem”.
Jeg er simpelthen så flov over, at jeg kunne være så dum og uvidende. Men – det var jeg. Jeg indrømmer, men det sørgelige er, at jeg møder selvsamme uvidenhed hos personer i dag, hvor vi i så mange år har haft store problemer med stress, åbenbart ikke er blevet klogere.

Da jeg selv var brudt sammen igen og igen, gik det endelig op for mig, at jeg var nødt til at vide noget om det her “stress” og jeg var nødt til at finde ud af, hvordan jeg kunne hjælpe mig selv til at undgå at blive sygemeldt med stress igen og igen. Jeg tog derfor en uddannelse som “Stressvejleder”.

“Stressvejleder” er ikke en beskyttet titel, så det siger egentlig ikke noget som helst, men den uddannelse jeg tog var meget grundig. Der var en masse teori, men vi fik også mulighed for at øve os i stressbehandling på “kaniner”, frivillige stressramte, under supervision. Jeg havde 2 kvindelige frivillige stressramte, som jeg igennem nogle måneder forsøgte at hjælpe.  Endelig var der en eksamen til sidst, hvor vi måtte bevise at vi nu vidste noget om stress.

Stressvejlederuddannelsen gav mig et kæmpe indblik i, hvad der skulle til for at hjælpe mig selv og jeg fandt frem til en stor del af de ting, der belastede mig og fik dem fjernet helt eller reduceret. Jeg fandt frem til at mit arbejde langt fra var den største belastning. Det var noget helt andet, som jeg egentlig betragtede som noget positivt, men mere om det på et andet tidspunkt. Siden dengang har jeg ikke haft problemer med alvorlig stress, så det var helt sikkert den rigtige beslutning!

Med min nyfundne energi gik jeg nu igang med at undersøge dybere, hvad der foresager stress, hvordan stress påvirker os fysiologisk og jeg begyndte at følge med i, hvad der kommer af forskningsresultater på stressområdet. Samtidig læste jeg alt hvad jeg kunne få fat i af litteratur om stress og jeg deltog i et hav af foredrag om emnet. Det gør jeg stadig.
Samtidig med det arbejdede jeg et som Stressvejleder i Solrød, hvor jeg forsøgte at hjælpe stressramte på alle niveauer. Det viste sig der, at mit hjælper-gen nok er større end mit forretnings-gen, for jeg glemte mange gange at tage penge for det.

I slutningen af 2013 vendte jeg tilbage til den oplevelse jeg havde, da jeg var sygemeldt med stress, hvor jeg både følte mig helt alene med mine problematikker, men samtidig ikke havde mulighed for at finde hjælp nogen steder. Jeg havde i et par mails skældt Liselott Blixt ud for dette, Hun er jo en politiker, der beskæftiger sig med sundhed, både i Folketinget og i Greve kommune, hvor vi begge bor, og derfor måtte hun jo gøre noget! Liselott er ikke så let at skræmme så efter en mailudveksling fik hun og jeg – sammen med et gode støtter – stiftet foreningen “Stress- og Depressionsforeningen – Greve”.

Det viste sig hurtigt at vi ramte et stort behov. Jeg arbejdede frivilligt og ulønnet (det gør jeg stadig) for foreningen, hvor vi hjælper med rådgivning til stressramte og til pårørende og vi oprettede selvhjælpsgrupper (i dag hedder de “samtalegrupper”) efter behov. Allerede det første år havde vi 2 grupper og vi er i januar 2019 ved at stifte gruppe nr. 10.

I de mellemliggende år har jeg brugt stort set al min fritid på, ud over foreningsarbejdet, at tale om stress, skrive om stress, læse om stress, følge stressforskningen og i det hele taget beskæftige mig med stress. Jeg har skrevet et par bøger om stress, og et hav af artikler, klummer og blog-indlæg og jeg har holdt mange foredrag om forskellige vinkler på stress.

TagStressAlvorligt er et forsøg på at samle information om stress i små letlæste blogindlæg og artikler, så alle har mulighed for at læse med. Jeg tilføjer nye indlæg og artikler efterhånden som nye spørgsmål opstår eller der bliver tvivl om et emne indenfor området. Du må meget gerne stille spørgsmål eller foreslå nye emner i kommentarfeltet nedenfor – eller på mailadressen: info@TagStressAlvorligt.dk

Velkommen til – og rigtig god fornøjelse.

Lars Lautrup-Larsen

Lukket for kommentarer.