Er tvang tvingende nødvendigt?

Ja, den lidt mystiske overskrift betyder egentlig bare, at jeg i dag vil blogge lidt om tvang.

Tvang er normalvis noget negativt. Noget vi skal – uanset om vi bryder os om det eller ej og nogle der tvinger os til at gøre det. Tvang kan dog resultere i noget godt som f.eks. når vi tvinger os selv til at gå til tandlæge, selvom vi helst er fri, men som gør at vores tænder bliver holdt vedlige, så vi kan beholde dem længere. Her er det jo os selv, der tvinger os – men kan der også komme noget positivt ud af det, hvis vi bliver tvunget af andre? Ja, det tror jeg der kan.

Jeg har erfaret at det kan være meget svært at få mennesker, der ikke har en eller anden relation til stress, til at opsøge den viden, der kan gøre dem rustet til ikke selv at blive ramt. De personer der deltager på stresskurser, -foredrag osv. har ofte en relation til stress, enten hos dem selv eller hos en nær slægtning, mens personer uden den slags relationer ofte ingen viden har om stress. Nogle har endda en forkert opfattelse af, hvad stress er. Disse mennesker skal, efter min mening, tvinges til at lære den alvorlige side af stress og kende til stresssymptomerne, så de genkender dem, når de opstår. Det vil, ligesom tandlægen, give et positivt resultat på lang sigt.

Jeg er jo selv en af ovennævnte, der indtil for nogle få år siden, ikke anså det for nødvendigt at vide noget-som-helst om stress. Hvad skulle jeg bruge det til? Jeg ville jo ikke blive ramt af stress, for det er jo kun psykisk svage mennesker, der bliver det.. Baaaaah.. Jeg blev klogere.
Måske havde det slået mig, hvis jeg havde set listen over stresssymptomerne og nogle havde fortalt om, hvordan det er at have stress, at det var det, jeg var på vej ud i. Jeg ved det ikke, men nogen burde have forsøgt…
Alene efter mit seneste stressforedrag, fik jeg 2 henvendelser fra personer, der efterfølgende har gjort sig en masse tanker og besluttet at gøre noget ved det, der stresser dem. Det er jo fantastisk!

Det bør være obligatorisk (måske endda ved lov) at arbejdsgivere indfører undervisning i stresshåndtering på afdelingsmøder eller særskilte kurser med mødepligt. Mange firmaer holder en introduktionsdag for nye medarbejdere, hvor et par timer kan afsættes til sådan undervisning og den bør ligeledes i udvidet form altid være en del af en lederuddannelse og leder-efteruddannelse.

Kommunerne/jobcenterne bør tilbyde stresshåndterings-undervisning for alle nye ledige og for nye førtidspensionister, da de nyeste statistiske tal jo klart viser, at ledige/førtidspensionister er de, der føler sig mest ramt af stress.

Jeg tror at det vil medføre et markant fald i antallet af sygemeldinger pga. stress og ikke mindst sikre at mange personer undgår at blive stressramt.

Sæt i gang!

Lars Lautrup-Larsen

Nøgleord: , , , , , , .Bogmærk Permalink.