Go’ morgen Stress

Her i uge 31 har Go’ morgen på TV2 haft et tema omkring stress.

Det har langt hen ad vejen været en god oplevelse, hvor problematikkerne omkring stress blev belyst fra flere vinkler, men hvor også en af de helt store misforståelser blev fremhævet på nærmest katastrofal vis.


Lad os se på, hvad programmets redaktion havde valgt af indslag til temaet:

Mandag havde programmet Erhvervspsykolog og Stressekspert Pernille Rasmussen i studiet for at svare på seerspørgsmål. Det samme gjorde hun live på Facebook.

Tirsdag fortalte Christel Berlin, kendt fra TV2s program “Nybyggerne” om hendes egen – og hendes families – oplevelser med hendes stressnedbrud.
Psykolog Mette Rosenquist fortalte om, hvordan man taler med sine børn om sine oplevelser med stress

Onsdag var Emma Hørlyck i studiet og fortalte om, hvordan det var at være ramt af stress som ung.

Torsdag have Go’ morgen besøg af Kirsa Jespersen. Kirsa havde opgivet sit job som tandlæge på grund af stress og havde startet sin egen virksomhed som selvstændig.

Det er tydeligt at der er tænkt over dækningen af dette vigtige tema-emne, for vi var hele paletten rundt – spørgsmål, en kendt, en ung og en der er kommet godt videre efter stress. Det er fremragende, men hvad er det så lige der stikker i øjnene?

Alle de medvirkende er kvinder.

Jeg er ikke mandeforkæmper eller af den mening, at der skal være absolut køns-ligevægt uanset hvad, men jeg oplever selv i dag, hvor stort et tabu det kan være, når mænd rammes af alvorlig stress.
Det er et tabu der gør, at mange mænd er meget længere om at reagere på, at noget er galt. De fleste søger først hjælp, når det er gået galt og en sygemelding er uundgåelig, men så er det ikke noget man taler højt om. Som om at det er noget at skamme sig over, men sådan er det.

Derfor er et ekstremt vigtigt, at vi får modarbejdet det tabu om, at mænd ikke kan gå ned med alvorlig stress – for det kan de – og det gør de – i stor stil, men ser vi på Go’ morgens dækning af temaet, så er de medvirkende kun kvinder og indslagene bliver det kun nævnt få gange at “mor og far går ned med stress”, mens formuleringen “mor går ned med stress” var langt i overtal.

Jeg – og flere andre – nævnte dette faktum i kommentarer til Go’ morgen på Facebook og fik da også en positiv reaktion.

Fredag jokkede redaktionen så absolut gevaldigt i spinaten. De havde inviteret Tømrermester Claus Ørts i studiet. Han kunne ikke forstå, at man kan få stress, for han arbejder et sted mellem 60-80 timer om ugen.
Der var nogle gode pointer om, at det ikke nødvendigvis er ens arbejde, der er årsagen til stress, men at der kan være mange andre faktorer i ens liv, der gør at man rammes.
Men – det er lidt af et selvmål for redaktionen at når man endelig inviterer en mand i studiet, så er det en mand, der ikke har erfaring med stress og som (heldigvis) har et liv som fungerer fra ham.

Ikke alene har programmet hele ugen udelukkende fremhævet kvinder, der er gået ned med stress – men de slutter så lige temaugen af med at fremhæve en mand, der ikke går ned med stress, selv om han arbejder meget. Det er helt galt. For mig sætter det de mænd, der er og bliver alvorligt ramt af stress i et endnu dårligere lys og kaster ny energi i de tabuer, der er omkring mænd og stress.

Indslagene kan ses på TV2 Play. Hvor længe de bliver liggende, er jeg ikke klar over.

Lars Lautrup-Larsen

Bogmærk Permalink.