Stress & Corona

Tag Stress Alvorligt er her stadig …


Hej med jer.

Du har måske undret dig over, at der har været stille – både her på TagStressAlvorligt.dk og i Facebook-gruppen. “Er der da ingen nyheder omkring stress i øjeblikket?”, kan jeg næsten høre dig tænke og det er faktisk meget sparsomt.

Corona-virussen har sat sine begrænsninger på alt og medierne har travlt med at informere om alle de tiltag, der kommer på grund af den, så stress som emne er naturligt nok faldet lidt i baggrunden.

Det betyder naturligvis ikke, at stress er forsvundet. Snarere tværtimod. Der kan være rigtigt mange årsager til, at nogle af os nu rigtigt mærker stresssymptomer ovenpå alt det med corona i øjeblikket. Det kommer jeg ind på lige om lidt.

Jeg vil nemlig starte med kort at fortælle, hvorfor der har været så stille her på TagStressAlvorligt.dk og i Facebook-gruppen – også umiddelbart inden at corona for alvor tog fat i Europa og i Danmark. Det har nemlig også lidt med stress at gøre – sådan inddirekte.

Som mange af jer ved, så er jeg aktiv som Gruppe-koordinator i Stressforeningen og var slutningen af januar i gang med at holde foredrag og starte nye netværksgrupper op forskellige steder i landet.
Det stoppede brat, da jeg natten mellem d. 25-26 januar 2020 blev hasteopereret for en blodprop i hjertet, kun et par dage efter mit sidste foredrag. Jeg skynder mig at skrive, at jeg i dag er kommet ovenpå og har det fint – og at min blodprop selvfølgelig ikke har nogen direkte forbindelse til mit arbejde med netværksgrupperne.

Men – det gav mig et slag i maven, at jeg ikke alene kunne blive alvorligt syg, som et lyn fra en klar himmel, men jeg måtte også indse, at jeg ikke ville være i stand til at gennemføre de planer om foredrag og opstart af grupper, som jeg havde i mit hoved. Jeg fik de samme tanker, som jeg i sin tid havde efter at jeg var gået ned med alvorlig stress. Jeg var gået fra at være en super-aktiv mand, der kunne håndtere 25+ bolde i luften på én gang til at være en “gulvklud”, der ikke kunne håndtere noget-som-helst.

Jeg trak aflysningerne af arrangementerne så længe jeg kunne og jeg havde store ambitioner om at deltage i bestyrelsesmøde og andre aktiviteter, kun for på dagen at indse, at det ville jeg på ingen måde være i stand til – men inde i mit hoved kunne jeg alt det, jeg kunne før, sådan var virkeligheden bare ikke.

De vildeste stresssymptomer dukkede op når jeg blev/bliver frustreret over, at jeg ikke er i stand til at udføre alle de planer, jeg får i mit hoved og at jeg er nødt til at tage det helt roligt, indtil tikkeværket virker 100% igen – og selv derefter vil alting blive prioriteret anderledes.
Jeg havde netop holdt mit foredrag og nævnt at det nu var 10 år siden at jeg havde problemer med alvorlig stress. Sommetider skal man bare tie stille, tror jeg …

Nå, tilbage til corona. Jeg hører i øjeblikket fra en del mennesker, der synes at problematikkerne omkring corona påvirker deres stress rigtigt meget i negativ retning. Ikke alene er der alle de tanker, vi gør os om, hvordan det hele skal gå og selv med diverse redningspakker og forsikringer fra regeringen og myndighederne, så er vi allesammen i en situation, vi ikke har prøvet før og vi ikke kender enden på.

Mange af os arbejder hjemme og isolerer os, mens vi prøver at få dagligdagen til at hænge sammen. Børnene er sandsynligvis også hjemme fra skole, så hele familien er hjemme sammen hele dagen og det er igen noget, vi ikke er vant til – ikke i længere tid af gangen, i hvert fald.

Vores sociale liv er på pause, for vi må ikke længere være sammen med familie, venner, kollegaer og alle de andre mennesker, vi plejer at omgås i hverdagen og selv om vi nu om dage har masser af muligheder for at Skype eller Facetime sammen, så er det ikke rigtigt det samme, som at være sammen fysisk.

Hele denne situation har fået det alternative behandlermarked til at finde på nye tiltag, hvor f.eks. videocoaching, webinarer og webcasts – og ja, fjernhealing – nu vinder frem, altsammen for at holde indtægterne i gang. Som altid… Brug din sunde fornuft, når du overvejer at kaste penge efter den slags.

Vi kommer igennem corona og alting kommer tilbage til normalen. Det er jeg sikker på. Det er bare ikke til at vide, hvornår det sker, men det sker!

Til slut vil jeg anbefale, at du melder dig ind i gruppen “Forum for Stressramte” på Facebook, hvis du har problematikker omkring stress, du gerne vil vende med andre stressramte i et fortroligt forum.
Gruppen administreres af Stressforeningen, hvor alle arbejder frivilligt og ulønnet, så her er der ingen økonomiske interesser involveret.

Pas på dig selv og hinanden!

Lars Lautrup-Larsen

Bogmærk Permalink.