Godt Nytår!


“Der er ikke noget der er gratis” lyder et gammelt ordsprog, der er blevet meget aktuelt her mellem jul og nytår, hvor mange af de mere eller mindre alternative stressbehandlere skal have fyldt aftalebogen op for første halvår af 2020.

Det lyder meget tiltalende at tilbyde forskellige sessioner og samtaler ganske gratis, men det er vigtigt at huske på, at for mange af disse behandlere er det ren forretning og at forære noget væk gratis, er et forsøg på at sælge mere. Der er ingen der får en markant forbedring af deres stressniveau af en enkelt session eller samtale, så får du sådan en foræret gratis, så kan du trygt regne med at blive tilbudt mere – der ikke er gratis.

Desværre er mange alvorligt stressramte meget påvirkelige og vil give deres højre arm for at få det bare lidt bedre, så chancen for at du siger ja til at fortsætte mod betaling – og det ved mange af disse behandlere. De er forretningsfolk og skal have firmaet til at løbe rundt.

Når man samtidig tænker på at markedet for stressbehandling er noget af det mest brogede der findes, så har du ikke en chance for at vide, om du er kommet i hænderne på en dygtig og kompetent behandler, eller om du nu er klient hos en behandler, der har taget stress med på menuen, fordi det nu er oppe i tiden.

For et år siden var den siddende regerings stresspanel ved at lægge sidste hånd på deres anbefalinger og som vi alle ved, så endte det lidt som en prut i en flaske. Der var ikke rigtigt kød på nogle af de foreslag, de kom med – og i dag er der ikke mange der husker, hvad forslagene gik ud på – måske lige med undtagelse af foreslaget omkring “ForældreIntra”.

Jeg foreslog bl.a. panelet at man indfører en standardiseret certificering af stressbehandlere, men det faldt desværre ikke i panelets smag. Fordelen ved en standardiseret certificering er jo, at når du henvender dig til en certificeret behandler, så ved du at vedkommende i det mindste har et minimum af viden omkring stress og stressbehandling. Empati kan ikke måles og det kan godt være, at du alligevel ikke “klikker” med behandleren, men du vil være sikker på at behandleren har den viden, der skal til.

Der er så meget man kan gøre mod de store problematikker, vi er ude i omkring alvorlig stress i dag, men hvis jeg kun har ét nytårsønske, så vil det være, at man får ryddet op i alle de alternative behandlere og certificeringer, der findes i dag. Det vil være et godt skridt på vejen, at vi sikrer, at man altid modtager kompetent behandling som stressramt.

Jeg ønsker dig et godt og stressfrit nytår.

Lars Lautrup-Larsen

Bogmærk Permalink.